Tuesday, September 30, 2008

Ayam Masak Kicap ala Jawa

Got this recipe from Ain, Seifhul's wife. She cooked this for us for breaking fast at her place last night. Absolutely yummy! Haven't get to try it myself yet. Will show the picture of the dish when I do!

1 ekor ayam (saiz sederhana)
10 ulas bawang kecil
6 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 batang serai
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketumbar
10 sudu besar kicap manis
1 sudu besar serbuk kunyit
4 biji cili merah/hijau
1 ulas bawang besar
Asam jawa sebesar ibu jari
Garam dan gula secukup rasa

Bahan untuk menumis:

6 sudu makan minyak
1 @ 2 kumtum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
6 biji bunga cengkih


Cara:-
- Ayam dipotong 16 bahagian dan dicuci.
-Perap ayam dengan 5 batang serai, 2 inci halia, 2 inci lengkuas, 1 sudu jintan manis, 1 sudu jintan putih, kunyit, garam dan gula (blend semua bahan).
- Perap selama 2-3jam serta digoreng separuh masak.

- Tumis bawang kecil, bawang besar dan halia dikisar dan ditumis berserta bahan penumis sehingga naik baunya.
- Masukkan serbuk jintan manis,jintan putih dan ketumbar.
- Biarkan sedikit garing, masukkan kicap dan air asam jawa.
- Masukkan ayam yang telah digoreng.
- Masukkan bawang besar dipotong bulat dan cili merah/hijau yang dibelah empat.
- Masukkan kicap, gula dan lada hitam.

No comments: